Sport en emotie: een onafscheidelijke combinatie

6 oktober 2014

Sport en emotie: een onafscheidelijke combinatie.

 

Individueel talent, inzet en conditie bepalen voor een groot deel het niveau waarop je speelt. Om te kunnen excelleren, is ook de mentale conditie van belang. Kijken we naar volleybal als teamsport,  dan moeten deze factoren aangevuld worden met groepscohesie, collectief zelfvertrouwen, communicatie en leiderschap. Zijn al de genoemde aspecten in balans, dan is de opbrengst van het team meer dan een optelsom van de opbrengsten van de individuele spelers. Helaas is deze synergie geen gegeven, maar een proces waaraan continu gewerkt moet worden.

 

Vrijdag hebben we verloren, maar ook gewonnen. De eerste en tweede set werden gewonnen door de gasten. Alhoewel er door ons goed gespeeld werd, waren het de covos-ers die zich door zeer taai verdedigingswerk konden blijven manifesteren.  Na de tweede set namen frustraties en ergernissen toe.  Een prima bakermat voor stress; de angst om persoonlijke fouten te maken en de angst om te verliezen. Helaas is stress niet prestatieverhogend binnen de sport.

 

Ondanks het stressverschijnsel wisten we, wederom door goed spel, de twee-nul achterstand gelijk te trekken naar een twee –twee setstand. Een heel goede prestatie die tot stand kwam door onbevangen spel. Mede daardoor nam het collectief zelfvertrouwen toe en lieten we de verkramping door stress niet toe.

 

Helaas kwamen we in vijfde set net te kort en moesten we met een setstand van 13 -15 de winst laten aan covos.

 

Geconstateerd mag worden dat ons spel veerkrachtig, levendig en aanvallend was. Ook al hebben we deze wedstrijd verloren; de stress heeft geen vat gehad op ons spel. Dit is een enorme overwinning en een opsteker voor de komende wedstrijden.

 

Op 24 oktober  staat de stadsderby op het programma.  Hevoc  – OPM- Heerenveen. Laten we de blokkering teisteren en de verdediging verpulveren met onze aanvallen. Laat de spelverdeler splijtende setup’s verzorgen. Laat de verdediging legendarische reddingen maken en laat de pass zo aankomen zodat ze bij het ringsteken er nog wat van kunnen leren.

Al met al, we hebben elkaar hard nodig……………